Zlatni rez

Na našem fotografskom putovanju susrećemo različite vrste motiva. Neki su statični i čvrsti, drugi djeluju nekako ležerno i smireno, treći su dinamični, a ima i onih punih akcije. Sama logika sugerira da je nemoguće sve te motive i situacije predstaviti gledateljima isključivo jednim i jedinim načinom kadrira! Što se za jednu vrstu motiva čini pravilno ili najbolje, može za neku drugu dati vrlo mlak ili slab fotografski izraz i rezultat!

U dalekim su stoljećima prije nas kipari i slikari razmatrali proporcije i druge elemente koji potiču ljudska osjetila na doživljaj lijepoga. 

Tako su došli do pravila idealnih proporcija, gdje su matematički izračunali da se dva elementa dužine: a i b ornose međusobno ovako: 

a / b = a+b / a 

Odnosno, da se Idealnoj Proporciji VEĆI element prema manjemu odnosi jednako kao ZBROJ VEĆEG i MANJEG elementa prema VEĆEM elementu. 

Ukratko, matematički se došlo do toga da je taj omjer 

1.61803398875 (a) prema 1 (b) 

odnosno 

1.61803398875 (a+b) prema 1 (a)

Na idealnim proporcijama ljudskog lica to bi bilo ovako:

Udaljenost od tjemena do vrha nosa je a, dok je od vrha nosa do vrha brade b. Ili drugačije...

Udaljenost od vrha brade do očiju je a, dok je od očiju do tjemena b.

UKRATKO o Zlatnom rezu i Pravilu Trećina

Služeći se u kompoziciji Zlatnim Rezom i Pravilom Trećina, dobiti ćemo življe i dinamičnije kadrove, primjerene predstavljanju života, aktivnosti i kontinuiteta. 

Pogled gledatelja će prirodno "putovati" fotografijom i najvažniji element naći na pravome mjestu, a reakcije na tako pravilno kadriranu fotografiju će uvijek biti pozitivne, jer im je izvorište u podsvjesti i prepoznavanju omjera i pravilnosti. 

Naravno, ne treba samo uvijek slijepo školski slijediti teoriju. Ljepota fotografije je u tome da možemo puno istraživati i ponuditi u svojim radovima i razne elemente iznenađenja, koji su nas naveli da neku scenu doživimo onako kako smo je prenijeli! Ako ih znamo istaći fotografskim tehnikama, vjerojatno ćemo postići puni uspjeh!