Sustav Zona

Post date: Aug 07, 2013 3:0:51 PM

Sustav Zona ( Zone System )je fotografska tehnika za određivanje optimalne ekspozicije filma (danas senzora) svjetlu i predsavlja pojednostavljeno označavanje gradacije svjetla u formi 11 svjetlosnih zona, od prve, crne do jedanaeste bijele. Sustav je označen rimskim brojevima, da se ne miješa s ostalim matematičkim veličinama u fotografiji. 

Tekstni okvir

Nastao je u kontinuiranom proučavanju principa seziometrije, koju je proučavao Fred Archer. A slavni američki fotograf Ansel Adams je radeći na "Art Center School" u Los Angelesu, 1939. do 1940. godine formulirao sam sustav "Zone System".

Pojednostavnjeno, sustav se koristi za određivanje pravilnog osvjetljenja pojedine skupine motiva u kadru, s time da se cjelokupna osvjetljenost slike podešava prema pravilnom osvjetljenju GLAVNOG MOTIVA. 

Osvjetljavanjem upravljamo pomoću ISO osjetljivosti, blende, ekspozicije, ali i balansa bijele boje (WB).

Naravno, cilj je dobiti vjernu sliku, što je pogotovo otežano u crno bijeloj fotografiji. 

Stoga, zadatak fotografa je da vizualizira dijelove scene i da precizno izmjeri svjetlo upravo na - Glavnom Motivu, te prema njemu prilagodi svjetlo cijele fotografije. 

Kad pravilno osvjetlimo glavni motiv, ostali dijelovi slike će se time sami "smjestiti" u jednu od svjetlosnih zona! 

Ovaj sustav naravno nije "sveto pismo" već je više jedna od referenci za pomoć fotografima u procesu ostvarenja kvalitetnih radova, te procjene fotografija općenito. 

Možete ga uzeti kao preporuku, odbaciti ga ili pažljivo prostudirati do detalja sve informacije koje nađete. Što god odlučili, dobro je da znate da takav sustav postoji i da funkcionira na način da je svaka slijedeća vrijednost (0, I, II,...) za jednu blendu ili jednu EV vrijednost veća od prethodne. 

Pošto u svakom lancu stvaranja fotografije sudjeluje dosta elemenata, na nama je da znamo koji su i koje su im granice i mogućnosti. Sve je dobro dok samo kod sebe na monitoru gledate snimljene fotografije, ali pravi izazov počinje kada ih pokušate prirediti za izradu (tisak) na papir! 

Uživajte u fotografiji, sa "Sustavom Zona" ili bez njega! 

Tigi Borg