Kompozicija

Post date: Aug 29, 2013 3:11:13 PM

Ovog smo ljeta proveli nekoliko edukativnih tjednih natječaja, a najviše je tema bilo iz najvažnijeg područja: pravilne kompozicije! U slijedećem tjednu ćemo objediniti priču o kompoziciji u sedam dnevnih tema. Nešto ponavljanja, nešto novoga, a sve će biti opisano na ovim stranicama! 

Priču o kompoziciji bi počeli pričom o našem doživljaju poznatog i nepoznatog. 

Svi znamo za strah od nepoznatog. On postoji u podsvjesti i uzrokovan je nepoznavanjem nečega, nemogućnošću prepoznavanja! 

Naša podsvjest nam govori da je Poznato ujedno i smirujuće, odnosno da nam se nešto sviđa, donosi ugodu i da je atraktivno, ukratko: dobro! Ukratko, pojedine vizure se uklapaju u podsvjesno prepoznavanje i stvaraju nam ugodu, te ih smatramo lijepima, čime dolazimo do pojma Ljepote! 

Ljepota je vizualni estetski pojam o nečemu što smatramo lijepim i rado promatramo. Ljepota proizlazi iz svojevrsne povezanosti, odnosno prepoznavanja nečega.

U likovnoj stvarnosti, ljepota je Proporcija - Omjer dviju veličina. A taj je omjer izmjeren i uvijek je 1.618 prema 1. 

Pojednostavnjeno to je približno 2/3 prema 1/3. Zato se u kompoziciji koristi poznato pravilo trećina. 

No, pustimo malo brojeve i gledajmo fotografije, ne bi li otkrili da su neke skladnije od drugih, a to znači da će duže zadržati naš pogled od drugih jer nam gledanje takvih fotografija predstavlja ugodu. 

Slično je u drugim aspektima života. Glazba ima svoj prirodni sklad, pokreti ga imaju, u boljim je časopisima naglašen, u boljim web portalima u igri, svagdje je sklad onaj koji pruža nesvjesno prepoznavanje, a time i ugodu. I svagdje je sklad sastavljen od manjeg broja elemenata, koji su opet u međusobnom skladu. 

To nas dovodi do kompozicije fotografije, do skladno primjenjenih Pravila smještaja elemenata u kadar. Zato je kompozicija najvažniji dio fotografije! 

Možete imati u rukama najbolje kamere i optiku, pred očima savršene motive, prekrasne boje i kontraste, ali tek pravilnom kompozicijom dajete svojim fotografijama sklad i život kakav sve nabrojano zaslužuje!  

O kompoziciji su napisane brojne knjige, priručnici, članci, materijala ima posvuda, a mi ćemo ovdje skratiti tu priču iz praktičnih razloga u teme koje ćemo obraditi tjednim natječajem.

Hunt The Composition - Ulovi Kompoziciju

1. Jednostavnost i planovi

2. Simetrija

3. Zlatni rez i pravilo trećina

4. Zlatna sredina i centralna kompozicija

5. Perspektive i dubina kadra

6. Horizont

7. Dijagonale

Cilj ovog natječaja je jedan: da svi poradimo na elementima kompozicije i učinimo svoje fotografije objektivno - neprijeporno - dobrima, te da motivima koji jesu lijepi sami po sebi, ugodni sami po sebi ili pričaju priču, omogućimo da to prenesu kroz naše fotografije! 

Ako ste zaista zainteresirani za fotografiju, a ne tek usputno ćakulanje uz tisuće sličica koje pogledate po sekundu dvije svakoga tjedna, onda ovog tjedna budite s nama, budite sa svojim fotićima, čitajte što imamo za napisati o ovim temama, snimajte, vježbajte, objavite u natječaju... ovog puta bez pogađanja "je ili nije ono što smo tražili", te napravite prvi i najvažniji korak k savladavanju umijeća fotografije! 

Da! Ovo je izazov za one koji žele biti bolji fotografi! 

Mi ćemo se potruditi i dati dnevno po jednu fotografiju dana. A možda ćemo dnevno dati i nagrade: Umjetnost (najviša nagrada), Tehnika, Izražaj, Ugođaj. Ovisi o objektivnim okolnostima oko nas. No ako to i pričeka, nagrade ćemo već dati kasnije! 

Vaša Najveća Nagrada će biti što ćete steći ili učvrstiti osnove za bolje fotografiranje! 

Ovaj će natječaj voditi cijelo Uredništvo HTL / DL već prema mogućnostima pojedinih Urednica/ka. Kako ova divna ekipa mladih, koja nam se pridružila u Uredništvu ne bi bila zakinuta za mogućnost nagrada, naglašavamo da samo Glavni Urednici Jadranka i Tigi - ne mogu dobiti nagrade. Nama je HTL ovakav kakav je nagrada koju dugo gradimo. Ostalima svima je svijet nagrada otvoren ravnopravno, bez obzira da li jesu ili nisu Urednici.